4+ 1 jó tanács a nyári bőrápoláshoz

A nyár már tart egy ideje, sokan a soha-ki-nem-hagynám balatonozáson is túl vagyunk már de az elmúlt hetekben hullámokban érkező forróság arra késztet, hogy ismételten felhívjam a figyelmeteket a hidratálás fontosságára. Mert a közhiedelemmel ellentétben a nyári hidratálás nem (csak) azt jelenti, hogy nyakig mártózunk a déli balcsipart vagy egy horvát strand sekély vizében! Ebben a nagy melegben és szárazságban bőrünk is más ápolást igényel, és több olyan jellegű tápláló anyagra van szüksége, amivel felkészíthetjük az erős napsütésre. Vagy, ha már túlvagyunk egy testünket-lelkünket átforrósító napozáson, jó tesz neki egy alapos, intenzív utókezelés! Mert nem titok: a nyár az az intenzív hidratáló bőrkezelések egyik kiemelt szezonja.

Egy alapos nyári bőrápolást négy lépésben kell elképzelni. Az első lépés az intenzív hidratálásé, ezt követi a bőr leradírozása, a kozmetikai kezelés, a vitaminos krémek használata, majd plusz lépésként a hihetetlenül fontos vitaminpótlás.

Első lépés: intenzív külső és belső hidratálás. Nyáron különösen fontos, hogy megfelelően hidratáljuk a bőrt, hiszen az intenzív napsütés és a klimatizált helyiségek száraz levegője könnyen kiszáríthatja azt. Érdemes ilyenkor szérumokat vagy könnyed nyári habkrémet használni, hiszen a fokozott verejtékezés következtében bőrünk a könnyedebb textúrájú kozmetikumokat részesíti előnyben. A magas gyümölcscukor-, karotinoid- és vitamintartalmú testápolók napozás utáni használata is jól táplál. Ne feledd: nemcsak kívülről, hanem belülről is pótolni kell a szükséges folyadékot. A sok víz, lehetőleg ásványvíz fogyasztása segítheti a méregtelenítés folyamatát.

Második lépés: a megfelelő bőrradírozás. Szabadítsuk meg hetente egyszer a bőrt az elhalt hámsejtektől! A rendszeres radírozással felfrissítjük a fáradt bőrt és előkészíthetjük a tápláló termékek hatékonyabb beszívódására. Az arc bőre gyengédebb radírt igényel, míg a testre használhatunk durvább szemcse méretűeket, erőteljesebb fajtákat is.

Harmadik lépés: a kozmetikai kezelés. Az elektrokozmetikai kezelésekkel és a kezelésekhez használt hatóanyagokkal, valamint azok összetevőikkel – például az A-, C-, E-vitaminokkal és a karotinoidokkal – remekül előkészíthetjük bőrünket az intenzív napozásra. Ha még nem tetted meg, jelentkezz be kozmetikusodhoz egy kényeztető masszázsra és egy mély hatóanyag-bejuttató elektrokozmetikai kezelésre! Ezt otthon sajnos nem tudod kivitelezni , bízd a szakemberekre!

Negyedik lépés: a vitaminos krémek használata. A környezetkárosító vegyszerek miatt a legtöbb növény nem nyújt elegendő vitaminforrást. Érdemes tehát körültekintően választani a kozmetikai márkák között és úgy keresni nyári arc- és testápoló terméket, hogy növényi összetételének magas béta-karotin tartalma legyen. Így tartósíthatod igazán a nyaralás alatt szerzett bőrszínt!

Négy plusz egyedik lépés (amit egyébként bármikor, bárhova beszúrhatsz!): a sok gyümölcs és zöldség. A nyáron bőségesen rendelkezésünkre álló friss gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásával a bőr számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat vihetünk be a szervezetbe. A karotinoidok nemcsak az egészséges barna bőrszín elérésében segítenek, de élettani hatásaik közé tartozik a daganatos betegségek kifejlődését akadályozó antioxidáns-tulajdonságuk is, továbbá csökkentik a keringési rendszer betegségeinek kialakulását is. Az egészséges barna bőrszín eléréséhez nélkülözhetetlen például az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin, amiből a szervezet a májban A-vitamint képes előállítani. Minden zöld növényben megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a tök, sárgadinnye, paradicsom, fűszerpaprika, spenót, cékla, petrezselyem, zellerlevél, kelkáposzta, brokkoli, zöldborsó, zöldbab, szója, kajszibarack, áfonya, csipkebogyó, rebarbara, a sárgarépa, a paraj, a kelkáposzta és a sárgadinnye tartalmazza. A másik természetes barnító a paradicsom, ami nélkül elképzelhetetlen egy friss, üdítő nyári saláta.

Váljék egészségedre és szépségedre!

 

Szanyi Ágota

Ilcsi Szépítő Füvek
Szakmai vezető

 

2